Fyzika je všechno, jenom ne nuda

Fyzika je všechno, jenom ne nuda

Učitelství / rozhovor

Výjimeční a inspirativní učitelé fyziky a informatiky převezmou na konci září Ceny Albertus. Do pátého ročníku byly nominovány téměř dvě desítky pedagogů působících na gymnáziích, základních a středních školách po celé ČR. Šest z nich porota vybrala mezi finalisty.

První osobností ze šestičlenné skupiny finalistů, které vám na matfyz.cz představujeme, je Mgr. Aneta Čermáková, učitelka matematiky a fyziky na ZŠ Červený vrch.

Paní učitelka vyučuje fyziku tak, aby žáky zaujala, probudila v nich zájem o učivo a vášeň pro témata. Jako učitelka je velmi laskavá a  chápavá. Všem ráda pomůže a nikoho nenechá na holičkách. – Tereza Kadlecová (bývalá žákyně)

Na jaký fyzikální zážitek nikdy nezapomenete?

Ačkoliv zážitků bylo mnoho, jako první mi na mysl vytanula laboratorní práce na gymnáziu, kde jsme měřili průměr molekuly kyseliny olejové. Poprvé jsem se setkala s postupem, při kterém jsme obešli z mého pohledu neřešitelný problém (v tomto případě v podobě neměřitelných rozměrů) a vyřešili jsme ho oklikou. Tento typ problémových úloh proto ráda zařazuji do laboratorních prací i se svými žáky.

Doplňte větu: Moje první hodina fyziky v roli učitele…

Jelikož jsem ve svých začátcích učila v tandemu a na praxích, kde jsem vždy měla za zády vedoucího učitele, na první vedenou hodinu fyziky si úplně nepamatuji. Ale vybavuji si první hodinu s novými šesťáky: vidím ty oči plné očekávání, jestli ta fyzika bude opravdu taková nuda a hrůza, jak je straší okolí. Výzvou první hodiny je, aby odcházeli přesvědčení o opaku a zvědaví na hodinu další.

Kdybyste mohla ve školství změnit jednu věc, co by to bylo?

Velké otázky typu nedostatku učitelů a financí přenechám jiným. Já bych byla ráda, kdyby i další kolegové (nejen fyzikáři) pochopili, že není nutné děti naučit celý obsah učebnice od první do poslední stránky. A že to ani není jejich povinností, nikdo jim to nenařizuje.

Jakou knihu právě čtete?

Prázdniny jsem zahájila sérií knižních rozhovorů Martina Moravce. Aktuálně čtu knihu Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem. Obecně mám ale raději audioknihy, které mohu poslouchat při jiné práci či aktivním odpočinku v podobě procházky, kola nebo úklidu.

Mgr. Aneta Čermáková

Vystudovala učitelství matematiky a fyziky na Matematicko-fyzikální fakultě UK. Během studií začala učit na ZŠ Červený vrch, kde působí dodnes. Kromě výuky matematiky a fyziky se věnuje také vedení fyzikálního kroužku pro děti 1.–3. tříd. Je lektorkou a jednou z vedoucích regionálního centra Elixíru do škol, podílí se také na organizaci seminářů pro učitele v rámci projektu Heuréka. Jejím cílem je, aby žáci viděli fyziku všude kolem sebe, dokázali jevy pochopit a uměli si najít relevantní informace.

Další články k tématu