Třicátý ročník Soustředění mladých fyziků a matematiků

Třicátý ročník Soustředění mladých fyziků a matematiků

Fakulta / článek

Ve dnech 29.6.–13.7. proběhl v Horské chatě Radost v Plasnici u Deštného v Orlických horách již 30. ročník Soustředění mladých fyziků a matematiků, které každoročně pořádá MFF UK.

Intenzivní práce na projektech v elektrolabu (foto: Jaroslav Reichl)
Intenzivní práce na projektech v elektrolabu (foto: Jaroslav Reichl)

V příjemném prostředí chaty Radost se sešlo 43 účastníků ve věku od 14 do 19 let z celé republiky se zájmem o matematiku, fyziku a informatiku. Tento zájem v rámci soustředění rozvíjeli na každodenních kurzech věnovaných zákonům zachování ve fyzice, elektrickým signálům, kvantovým technologiím, analytické geometrii a základům diferenciálního počtu. Jeden kurz má typicky devět 50minutových lekcí, což umožňuje proniknout do vybrané oblasti opravdu do hloubky. Tradičně zveme na soustředění i hosty, kteří účastníkům poskytnou během přednášek zajímavý vhled do svých oborů. V letošním roce naše pozvání přijali RNDr. Artem Ryabov, Ph.D. (KMF MFF UK), který nám předvedl rozličné motory z makrosvěta a mikrosvěta a další experimenty, které není vůbec jednoduché vysvětlit, a Mgr. Zdeněk Halas Dis., Ph.D. (KDM MFF UK), jenž se zaměřil na historii goniometrických funkcí a do své přednášky zařadil přesahy do mnoha dalších oborů. Další jednorázové přednášky, ať již předem nachystané či realizované na základě aktuálního zájmu účastníků měli přímo vedoucí soustředění.

Hlavní částí odborného programu našeho soustředění jsou ale projekty. Náměty na projekty vedoucí soustředění předem pečlivě promyslí či vyzkouší a případně připraví vhodný materiál, ale vlastní práce je na samotných účastnících. Často jsou projekty koncipované tak, aby si je řešitelé mohli upravit podle vlastních dovedností i zájmů. Letos stejně jako v minulých letech bylo v nabídce přes 40 různých projektů – jednalo se o stavbu různých zařízení a proměřovaní jejich vlastností, fyzikální měření a zpracování získaných výsledků, práce s arduinem a dalšími elektronickými systémy, programování simulací, studium historického zavedení různých konstant včetně reprodukce příslušných výpočtů či pochopení určité části vyšší matematiky doplněné vlastními výpočty a řešením úloh. Nakonec se letos realizovalo 22 projektů. Na projektu pracují účastníci typicky ve dvojicích (ale nevylučujeme ani trojice či jednotlivce) a mají na jeho dokončení devět dní. K dispozici jsou jim kromě rady vedoucích velmi dobře vybavená dílna (pro práci se dřevem a kovem), elektrolaboratoř, 3D tiskárna i materiál pro práci s papírem a kartónem. Kromě vlastní práce musí také sepsat dokumentaci a připravit si prezentaci, protože na konci soustředěním se koná závěrečná konference, kde prezentují svoje výsledky před ostatními. Nejenom letošní nejzdařilejší projekty naleznete na webových stránkách soustředění.

Během odpoledních, večerních či nočních her jsme se pak společně přenesli do doby Karla IV., která tvořila letošní táborovou legendu. I když jsou jednotlivé hry na našem soustředění také pro pobavení, odreagování a fyzické protažení, čímž vytvářejí nutnou rovnováhu k mentální činnosti v rámci odborného programu, není to jejich jediná role. Snažíme se, aby účastníky soustředění posouvaly v jejich osobnostním rozvoji a v řadě případů jim přináší i osobní výzvy (převzetí zodpovědnosti za výsledek skupiny, úspěšné zvládnutí koordinace práce několika lidí, první noční cesta lesem, první spaní pod širákem, prezentace před velkou skupinou lidí…).

A letos jsme v závěru soustředění před účastníky postavili opravdu obrovskou výzvu. Vrcholem letošního programu totiž bylo divadelní představení „Noc na Karlštejně“, které po 12hodinové přípravě sehráli účastníci v nedaleké vesnici Bystré, kde byl již od jara k tomuto účelu zamluvený sál. Bylo naprosto fascinující sledovat, jak se od brzkého rána, kdy se celý tábor o představení dozvěděl, naprosto všichni účastníci vrhli do příprav. A bez nadsázky nebylo zde malých rolí, doslova každá ruka a hlava byla potřeba – herci se učili své role, kulisáci malovali celý den kulisy, rekvizitáři promýšleli, jak by důmyslné rekvizity mohly pomoci hercům, kostymérky vyhledávaly z archívu kostýmů z předchozích let soustředění ty nejvhodnější či se musely pustit do jejich úprav či samotného vytvoření (látky a šicí stroj byly k dispozici), hudební sekce se sehrávala a hledala vhodné aranže všech písní a veškeré dění koordinovali dva režiséři (také z řad účastníků). O tom, že se představení opravdu povedlo, svědčil ohromný aplaus asi 80 lidí z Bystrého a okolních vesnic, kteří se díky vyvěšeným plakátům a propagaci přes starosty vesnic přišli na představení podívat.

Poslední den soustředění byl jako každý rok tak trochu rozporuplný. Všichni jsme se sice těšili už domů za svými blízkými a na to, až se pořádně vyspíme, ale současně jsme se velmi těžko loučili s kamarády, které jsme na soustředění získali.

Soustředění je každý rok úplně jiné, jiná témata kurzů, odlišné přednášky, jiné projekty, nová legenda celotáborové hry i jiné výzvy. Ale pokaždé se jedná o úžasných 14 dní nabitých pestrým programem, které mohou středoškoláci strávit ve společnosti vrstevníků se stejnými zájmy, což považujeme za to nejpodstatnější.

Další fotografie jsou dostupné na facebookové stránce soustředění. Již teď je možné se předběžně přihlásit na soustředění v roce 2025.