Napříč Evropou s Matematickou soutěží

Napříč Evropou s Matematickou soutěží

Matematika / článek

V úterý 14. května se konala již 34. Matematická soutěž, takzvané MaSo. V letošním ročníku se utkalo celkem 1252 žáků v trojčlenných a čtyřčlenných týmech ze 176 základních škol a víceletých gymnázií České republiky.

Kromě příkladů z matematiky na soutěžící čekala jako vždy i doprovodná hra, ve které týmy soutěžily v přepravování cestujících mezi evropskými městy. Jelikož titul šampionů již potřetí za sebou obhájila Základní škola Úvoz, putovní palička pro vítěze zůstává nadále v Brně. Druhé místo obsadili studenti z Gymnázia Špitálská a na třetím místě se opět umístili žáci z druhého týmu ZŠ Úvoz. Na všechna místa zasíláme velké gratulace.

A jak se soutěžícím MaSo líbilo? Podle ankety by si 9 z 10 soutěž rádo zopakovalo. Vyslechli jsme ovšem také mnoho nářků, že pro více než čtvrtinu z účastníků bylo toto MaSo jejich posledním, jelikož příští rok budou už v prváku nebo kvintě, a tak se nebudou moci soutěže zúčastnit. Žádná obdoba pro gymnázia, kde by se kombinovalo týmové počítání příkladů s hraním strategické hry, totiž (zatím) neexistuje.

Pro příště bychom se podle jednoho soutěžícího měli také polepšit v tom, abychom na hrací mapu evropských měst po boku Prahy, Londýna, Barcelony a dalších přidali také Brno, které jsme si dovolili opominout. Stěžovateli vzkazujeme, že náš pražský organizační tým tuto připomínku do příštího ročníku pečlivě zváží. U Brna ještě zůstaneme. Moc děkujeme organizátorům z Gymnázia Brno-Řečkovice, které letos přibylo jako nové soutěžní místo. V Jihomoravském kraji jsme tak rozšířili nedostatečnou kapacitu a mohli jsme uvítat spoustu nových soutěžících.

Zaujalo vás MaSo a chtěli byste se dozvědět více? Neváhejte a navštivte naše stránky, kde najdete vše důležité. Pokud byste se rádi se svými žáky v budoucnu zúčastnili, napište nám na adresu maso@mff.cuni.cz a my vám před každým kolem zašleme pozvánku k registraci. Pokud byste se chtěli zapojit do organizace, neváhejte se ozvat na zmíněnou adresu, nové členy týmu uvítáme.