Letní tábor semináře Výfuk aneb Dva nezapomenutelné týdny s fyzikou

Letní tábor semináře Výfuk aneb Dva nezapomenutelné týdny s fyzikou

Fyzika / článek

Na přelomu července a srpna se v Panenské Rozsíčce na Vysočině setkali nejlepší řešitelé korespondenčního semináře Výfuk, aby se zúčastnili již dvanáctého letního tábora. Ten letos proběhl v duchu legendární hry Dračí doupě.

Korespondenční seminář Výfuk je fyzikální soutěž pro žáky druhého stupně základních škol. V průběhu celého školního roku řeší soutěžící zajímavé fyzikální a matematické úlohy a sbírají body. Ti nejúspěšnější si na závěr odnesou nejen hmotné ceny, ale i pozvánky na prezenční akce – podzimní a jarní setkání řešitelů, a především letní tábor. Letos byla konkurence opravdu velká, a účast na táboře tak pro třicítku nejlepších řešitelů byla velmi vzácnou odměnou. Na dva týdny se ocitli ve fantasy světě jako neohrožení dobrodruhové s cílem proslavit se svými udatnými skutky a dosáhnout povýšení. V průběhu dvou týdnů se ztratili (a znovu nalezli) v podzemí, utkali se s řadou nebezpečných nadpřirozených bytostí a na závěr se museli vypořádat s kouzelníkem, jenž si zahrával s nejtemnější částí magie – nekromancií.

Nedílnou součástí programu tábora je jeho odborná část. Všichni mladí fyzikové se zúčastnili více než patnácti přednášek o různých tématech z fyziky, matematiky, ale i informatiky dle svého výběru. Během experimentálního dne si vyzkoušeli badatelskou práci i zpracování reálných dat. V malých skupinkách měřili, zpracovali a následně prezentovali zajímavý fyzikální experiment. Letos si mohli vyzkoušet například měření zraku, výrobu trojhranné kostky či měření propustnosti světla různými materiály. Získané znalosti mohou uplatnit nejen při řešení Výfuku, ale i při studiu na střední i vysoké škole a některé nové zkušenosti zajisté využijí i v dalším životě.

I tento rok dva týdny utekly jako voda a tábor se dostal ke svému konci. Účastníci i organizátoři z řad středo- i vysokoškolských studentů se vyčerpaní, ale šťastní a plní zážitků rozutekli do svých domovů. Ti nejúspěšnější dobrodruhové si domů odvezli i zajímavé ceny, tou nejhodnotnější odměnou je ale čas strávený s podobně naladěnými lidmi a přátelství, která s koncem tábora rozhodně neskončí.