Kam po škole? Dny firem ukázaly možnosti uplatnění

Kam po škole? Dny firem ukázaly možnosti uplatnění

Fakulta / článek

V trojském areálu Matfyzu se minulý týden uskutečnil již třetí ročník kariérního veletrhu Dny firem. Ve dvou budovách se během dvou dnů představilo více než pět desítek firem z různých odvětví průmyslu. Novinkou letošního ročníku byla možnost konzultace s kariérní poradkyní.

Dny firem na Matfyzu (foto: Tomáš Princ)
Dny firem na Matfyzu (foto: Tomáš Princ)

„Studujeme fyziku v prvním ročníku a přišli jsme zjistit, jaké uplatnění má náš obor, jestli má smysl studovat, anebo raději zběhnout, dokud to jde,“ směje se skupinka matfyzáků v prvním patře budovy IMPAKT. „Zajímá nás, jestli má fyzika i nějaké komerčnější využití,“ dodává další člen party studentů, kteří ve středu dorazili na Dny firem do pražské Troji.

Dny firem je kariérní veletrh, který již třetím rokem pořádá pro své posluchače Matematicko-fyzikální fakulta. Jeho smyslem je zprostředkovat studentům kontakt s praxí a usnadnit jim počáteční orientaci na trhu práce. „Na veletrh může přijít kdokoli, ať už je to student, doktorand nebo absolvent Matfyzu. Z předchozích ročníků však máme zkušenost, že Dny firem nejčastěji navštěvují studenti nižších ročníků, kteří se teprve rozhlížejí a shánějí třeba stáž nebo práci na částečný úvazek,“ konstatuje Barbora Joudalová z Oddělení firemní spolupráce, které veletrh každoročně organizuje. „Absolventi Matfyzu jsou na pracovním trhu žádaní, většina si své uplatnění najde již během studia nebo krátce po něm, firmy se je proto snaží získat co nejdřív,“ dodává Ing. Joudalová.

Její slova potvrzuje Anna Bernardová, pojistná matematička, která na veletrhu zastupovala společnost KPMG poskytující služby v oblasti auditu, daní, poradenství a práva. „Sháníme někoho na částečný úvazek, koho si budeme moct zaučit s tím, že by u nás mohl pokračovat i po dostudování hlavním pracovním poměrem. Cílíme hlavně na studenty matematiky a informatiky,“ říká Bernardová a dodává, že ve firmě už pracuje řada matfyzáků. „Se studenty Matfyzu jsme velmi spokojení, protože skvěle ovládají matematiku. Spolupracujeme hlavně v sezóně, která u nás probíhá od prosince do dubna. Jsme flexibilní, vycházíme studentům vstříc s docházkou, aby mohli práci zkombinovat se školou,“ pokračuje zástupkyně KPMG, zatímco se u jejího stanoviště už kupí hlouček studentů.

Vojta je student informatiky a lákala by ho práce v oblasti bankovnictví nebo zabezpečení. „Máme oddělení specializované na IT. Znalost finančnictví není podmínkou pro spolupráci, na začátku probíhá zaškolování a zbytek se už doučíte za pochodu,“ ubezpečuje mladého zájemce Bernardová a při rozloučení mu kromě letáku podává i drobný dárek s logem firmy.

Nejen reklamními předměty se přítomné firmy snažily zaujmout mladé návštěvníky. „V našem oddělení se zabýváme datovou analýzou, snažíme se hledat nové postupy při řešení úloh, které nemají jednoduchou algoritmizaci. Využíváme k tomu moderní techniky strojového učení a umělé inteligence. V těchto oborech se u nás studenti mohou realizovat,“ přibližuje Zdeněk Morávek z mezinárodní farmaceutické firmy MSD, jež se zabývá vývojem léčiv pro lidi a zvířata.

Pražská pobočka MSD se specializuje na zpracování dat a poskytování informačních služeb v rámci firmy. „Máme dvoukolové výběrové řízení. Na první schůzce, která může proběhnout i virtuálně, si s uchazečem navzájem ujasníme představy a požadavky. Pokud si sedneme, následuje druhé kolo, kde ověřujeme konkrétní schopnosti, typicky například prostřednictvím jednoduché úlohy z programování. Neočekáváme expertní znalosti, co do obtížnosti odpovídají naše testovací úlohy více méně tomu, co se studenti učí ve škole, například v rámci cvičení na Matfyzu,“ popisuje Morávek a ví, o čem mluví, protože sám na Matfyzu v 90. letech vystudoval biofyziku.

Jak se prakticky připravit na výběrové řízení, se zájemci mohli dovědět od zkušené kariérní poradkyně Heleny Horálkové. V minulosti již pod jejím vedením na Matfyzu proběhly dva semináře zaměřené na přípravu životopisu a motivačního dopisu, na veletrhu v Troje však byla pro studenty k dispozici vůbec poprvé. V průběhu 15minutové schůzky si u ní mohli nejen nechat zkontrolovat své CV, ale také si třeba vyslechnout užitečné tipy, na co si dát pozor při přijímacím pohovoru. „Základní pravidlo je přijít včas a být ustrojen adekvátně tomu, do jaké společnosti se hlásím. I když jde třeba o IT firmu, která se prezentuje neformálním prostředím, tak přijít napoprvé na pohovor v kraťasech a tričku nepůsobí dobře. A další věc je být přirozený,“ radí Horálková.

Kariérního veletrhu se ve dnech 24. a 25. dubna zúčastnilo celkem 52 společností a organizací z Partnerského programu MFF UK i mimo něj. Kompletní katalog vystavovatelů s prezentacemi je k dispozici na stránkách Dnů firem.