Jak se stát vědcem? Zapojte se do Turnaje mladých fyziků!

Jak se stát vědcem? Zapojte se do Turnaje mladých fyziků!

Fyzika / pozvánka

Zajímá vás, jaké to je být vědcem, řešit složité fyzikální problémy a spolupracovat s odborníky? Právě pro vás je tu Turnaj mladých fyziků (TMF) – prestižní fyzikální soutěž pro středoškoláky a nově i nadané žáky ZŠ, která vás provede světem experimentů, teoretických úloh a vzrušujících fyzikálních soubojů. Letos se navíc můžete těšit na několik novinek, které vám usnadní účast v soutěži.

Nově bude možné se prvního kola účastnit individuálně. V tomto kole sepíšete stručné textové řešení vámi vybrané úlohy. Teprve poté budou následovat kola pro týmy: soutěžit se nově bude jen ve tříčlenných týmech (nikoli pětičlenných, jako tomu bylo dříve). Nemusíte tedy mít obavy, že byste museli mít připravený tým hned na začátku soutěže – ten si můžete sestavit až během soutěže společně s dalšími účastníky.

Co přesně vás v turnaji čeká? Budete řešit reálné fyzikální problémy, přemýšlet nad experimenty a své výsledky pak obhajovat před ostatními týmy. Nejedná se tedy jen o běžnou soutěž, ale spíše o trénink vědecké kariéry. Naučíte se, jak pracovat v týmu, jak prezentovat své výsledky a jak argumentovat v rámci odborné diskuze v angličtině.

Pokud vás tato představa láká, doporučujeme začít Úvodním soustředěním, které proběhne 4. listopadu 2024 od 10:00 do 15:00 v Praze na Fyzikálním ústavu AV ČR (kdo by nemohl dorazit osobně, může se připojit on-line). Na této akci se dozvíte vše podstatné o tom, co vás v turnaji čeká – od rozboru vybraných úloh až po praktické ukázky fyzikálních soubojů. Setkáte se zde také s konzultanty, kteří vám budou během soutěže k dispozici a mohou vám pomoci s řešením složitějších úloh.

Tento ročník TMF navíc přináší zajímavou novinku v podobě nové Kategorie Junior, která je určena mladším účastníkům. Díky ní se do turnaje mohou zapojit i ti, kteří se soutěží chtějí začít na jednodušší úrovni. Přihlášky na Úvodní soustředění jsou již otevřeny s kapacitou 100 účastníků na místě. Doporučujeme dorazit osobně, protože jde vlastně i o první možnost seznámit se s potenciálními členy vašeho týmu. Mohou se samozřejmě zúčastnit i učitelé, kteří by se chtěli se soutěží seznámit. Účast na Úvodním soustředění není povinná pro účast v soutěži, tzn. pokud se vám termín soustředění nehodí, stále se do TMF můžete zapojit.

Nenechte si ujít tuto příležitost stát se součástí vědecké komunity, řešit fascinující fyzikální úlohy a získat cenné zkušenosti pro vaši budoucí kariéru.

Důležité odkazy:


Turnaj mladých fyziků vyhlašuje a pořádá Jednota českých matematiků a fyziků, mezi spolupořadatele patří Matematicko-fyzikální fakulta UK.