Einsteinův Švejk a Švejkův Einstein

Einsteinův Švejk a Švejkův Einstein

Fyzika / video

Nemnoho fyziků nabylo takové světské slávy, aby se objevovali jako pop-kulturní ikony na tričkách, hrnečcích nebo přívěscích. Albert Einstein a jeho slavná rovnice E=mc2 však tuto poctu opakovaně zažívají.

Pamětní deska (foto www.atlasceska.cz)
Pamětní deska (foto www.atlasceska.cz)

Einstein svou proslulostí dodnes statečně konkuruje takovým zjevům, jako byli Beatles, a jako stále trochu jsou Madonna, Rolling Stones nebo Sámer Issa. Může nás těšit, že geniální fyzik pobýval nějakou dobu v Praze, i když je to už přes sto let stará historie. Zanechal tu po sobě pozoruhodný odlesk, který zcela nedávno zaujal studenty Gymnázia Na Vítězné pláni. Blýskavý střípek historie je při bližším pohledu začal oslňovat více a více. Jejich investigativní reportáž postupně odhalila zcela netušené historické souvislosti, které nemůže ponechat Matfyz.cz bez povšimnutí.

Není pochyb o tom, že Einstein byl také svérázným spisovatelem. Jako spoluautor se například podílel na knize Fyzika jako dobrodružství poznání. Studentská reportáž však odhaluje, že jeho literární ambice byly mnohem hlubší. Neomezený duch stvořil podle nových zjištění také nejpřekládanější českou knihu Osudy dobrého vojáka Švejka.

Kdo je skutečným autorem slavného příběhu o vojáku Švejkovi?

Laskavý čtenář a divák jistě promine. Nemohli jsme nepodat ruku studentské recesi. Reportážní mystifikace nejlépe vypovídá o tom, jak je jméno Alberta Einsteina neustále živé a inspirativní i mimo samotnou fyziku.

Ostatně, kdo ví, jak se všechno seběhlo. Jaroslav Hašek byl člověkem širokých zájmů a rozhodně mohl znát některé Einsteinovy myšlenky, mohl ho dokonce osobně někde v Praze potkat. Když pak začal po první světové válce psát Osudy dobrého vojáka Švejka, vybavily se mu jistě mnohé výrazné vzpomínky: „…a ten druhý mně vysvětloval, že uvnitř zeměkoule je ještě jedna mnohem větší než ta vrchní.“

Sté výročí obecné teorie relativity připadá na počátek listopadu letošního roku. Matfyz.cz je připomněl už dříve sérií přednášek.


Mohlo by vás také zajímat:

Jiří Podolský: Astronomie, matka fyziky – cesta od mýtů k vědě

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.