Adam Žák: Poslední rok jsem si užíval fyziku

Adam Žák: Poslední rok jsem si užíval fyziku

Fakulta / rozhovor

Za pár týdnů čeká Adama Žáka maturita na jesenickém gymnáziu. O tom, kam povedou jeho další kroky, má už poměrně jasno. „Půjdu studovat na Matfyz,“ říká nadšenec do přírodních věd a absolvent akademie Microsoftu.

Na soustředění M&M (foto: M&M)
Na soustředění M&M (foto: M&M)

Jaké máte oblíbené předměty?

Obecně mám rád přírodní vědy, mezi nimi ale vyčnívá fyzika a matematika. Poslední rok jsem si užíval hlavně fyziku.

Kdy jste v sobě objevil zápal pro přírodní vědy?

Středoškolská matematika mi vždy přišla příliš jednoduchá, takže jsem hledal něco navíc. Prošel jsem různými olympiádami a soutěžemi, ale zlom nastal objevením korespondenčních seminářů Matfyzu. Mimoto se mi tyto znalosti velmi hodí při programování her, což je můj další velký koníček.

Pojí se vám s matematikou/fyzikou nějaký konkrétní zážitek, něco, na co dlouho nezapomenete?

Těžko lze vybrat jeden, ale na některé příhody z matematicko-fyzikálních soustředění jen tak nezapomenu. 😊 Když jsem jel na své první soustředění M&M, musel jsem vstávat velmi brzy ráno, protože jsem to měl daleko. Po poměrně náročném dni seznamovaček přišel čas na večerní hru. Ta se na první pohled tvářila nenáročně, ale byl to skrytý výsadek na celou noc. Já, už po celém dni vyčerpaný, jsem skoro usínal za chůze. Nakonec jsem přežil, ale zážitek to byl silný.

Letos jste se účastnil soutěže Fyziklání. Jak jste si akci, na které se potkávají týmy studentů z různých škol a zemí, užil a jak jste spokojený s výsledkem?

Na soutěž jsme nejeli s myšlenkou vyhrát, už jen proto, že v mém týmu bylo několik studentů z prváku, kteří jsou sice nadaní, ale ještě nemají s fyzikou tolik zkušeností. I tak jsme skončili poměrně dobře, takže za mě výsledek dobrý.

Co vás přivedlo na Matfyz?

O Matfyzu jsem prvně slyšel od svých rodičů, ale podrobněji jsem se o matfyzácké akce začal zajímat, až když jsem si hledal letní tábor zaměřený na fyziku nebo informatiku a narazil jsem na LMFS (Letní matematicko-fyzikální soustředění; pozn. red.). To mě přivedlo i ke korespondenčním seminářům.

Co vám účast na matfyzáckých akcích dala kromě nových znalostí? Poznal jste díky nim třeba nové kamarády?

Na mnoho těchto akcí jezdí pořád stejní lidé, takže se už docela známe. Určitě některé příští rok potkám v prváku na Matfyzu.

Co dalšího vás ještě baví?

Rád programuji hry a zajímám se o moderní technologie. A kromě také hraji na klarinet, maluji a rád lyžuji. Odpočívám nejradši při hraní her nebo u anime.

Nedávno jste prý úspěšně absolvoval akademii pořádanou společností Microsoft. Co jste se tam naučil?

Studentské trenérské centrum pořádané Microsoftem mi dalo možnost rozvíjet se v oblasti softskills, IT znalostí a nabídlo pohled do světa korporátu. Hlavně jsem ale byl v kontaktu s lidmi s podobnými zájmy.

Zmínil jste, že se chystáte na Matfyz. Co budete studovat?

Půjdu studovat informatiku. Přemýšlel jsem i nad fyzikou, ale nakonec informatika vyhrála.

Jak hodláte využít dlouhé prázdniny, které vás po maturitě čekají?

Zatím si nejsem jistý. Možná si najdu brigádu, nebo zkusím dodělat a vydat hru, na které pracuji. Také si budu muset najít bydlení v Praze.

Soutěžní úspěchy Adama Žáka:
4. místo korespondenční seminář M&M 2022/2023
2. místo krajské kolo Fyzikální olympiády 2023, kategorie B
6. místo krajské kolo Fyzikální olympiády 2022, kategorie C
3. místo okresní kolo Chemické olympiády 2020
2. místo okresní kolo Matematické olympiády 2018